Årets svenska

Dixikon årets kulturtidskrift 2023

Lördagen 21 oktober delades årets kulturtidskriftspris ut. Årets vinnare blev Dixikon!

Juryns motivering lyder:
”Ett svällande bibliotek att lustfyllt förlora sig i, en tidskrifternas trampolin för djupdykning i ständigt oväntade men alltid intressanta vatten. Hos Dixikon har bildning ett värde och här skapas en lättillgänglig plats för både framtida och dagsaktuella samtal. Fint utnyttjas det digitala mediet till korsbefruktningar och sidomaterial med till exempel film och intervjuer. Med Dixikon i telefonen är det ett äventyr att vänta på bussen.”

dixikon förstasida

Prissumman består av 50.000 kronor skänkta av Samfundet De Nio och ett konstverk. Denna gång brukskonst av Jesper Waldersten.

Juryn för priset, som utses av FSK:styrelse och arbetar helt självständigt, har i år haft sin bas i Sydsverige och bestått av följande personer: Gertrud Alfredsson (konstnär), Johan Andersson (musiker, journalist), Lars Gustaf Andersson (litteratur- och filmvetare), Per Engström (författare och bokhandlare), Ola Åstrand (konstnär).

Prisceremonin hölls 21 oktober på Rönnells Antikvariat i Stockholm. Den innehöll förutom själva prisutdelningen också ett kort samtal med samtliga nominerade tidskrifter. Jonas Ellerström från Samfundet De Nio höll ett anförande och författaren Malte Persson gav en egen sammanfattning av årets nomineringar,

Övriga nominerade till priset i år var: BesattFozzieGläntaJazz och Tydningen. Det är tjugoåttonde gången som priset till Sveriges bästa kulturtidskrift delas ut. Tidigare har det gått till tidskrifterna Dialoger (1996), Index (1997), Ord & Bild (1998), Glänta (1999), Karavan (2000), Lira (2001), Bang (2002), Arena (2003), Fronesis (2004), Sex (2005), Lyrikvännen (2006), Pockettidningen R (2007), OEI (2008), Ponton (2009), Ful (2010), Ett lysande namn (2011), Paletten (2012), Med andra ord  (2013), Hemslöjd (2014), Divan (2015), Provins (2016), Det grymma svärdet (2017), Arche (2018), Bild & Bubbla (2019), Balder (2020), Aiolos (2021) och Verk (2022).

*

Verk årets kulturtidskrift 2022!

Juryns motivering lyder:

“Estetisk, överraskande, experimentell. I VERK finner vi en ambitiös och väl kurerad digital tidskrift som med sin direkthet slår en med kraft. Den kamerabaserade konsten vävs ihop med litteratur, filosofi, människans väsen – med ett uppfriskande allvar tar sig VERK an sitt värv. En rubrik som ”Vad vet hästar om sorg?” väcker nyfikenhet, och ett fotografi som legat i någons ficka under ett års tid ställer frågor om existensen. Som läsare blir man lätt sittande längre än mad tänkt, hungrigt klickandes vidare till nästa essä och fler fotografier – en tidskrift lätt att ta sig in i, men desto svårare att ta sig ut ifrån.”

Juryn  har i år haft sin bas i Östra Mellansverige utom Stockholm, och bestått av följande personer: Carl Henrik Carlsson (historiker), Elisabeth Cserhalmi (bibliotekschef), Marinette Fogde (forskningschef), Anders Karlin (bokhandlare), Ellinor Skagegård (journalist), Agneta Östlund (konstnär).

Prissumman, 50 000 kr, skänktes av Samfundet de nio som i år representerades av Jonas Ellerström vid prisutdelningen. Vinnarna får även ett konstverk gjort av keramikern Karol Zarbock.

Prisceremonin hölls 8 oktober på Rönnells Antikvariat i Stockholm. Den innehöll förutom själva prisutdelningen också ett kort samtal med samtliga nominerade tidskrifter. Dessutom stod förra årets vinnartidskrift Aiolos för en uppläsning till musik. Håkan Trygger spelade kontrabas och skådespelaren Louise Ryme läste texter ur kommande nummer.

Här hittar du Tidskriften Verk

*

Aiolos årets kulturtidskrift 2021!

Tredje gången gillt! Den tredje gången Aiolos nominerats till Årets kulturtidskriftspris blev det till slut deras.

Juryns motivering lyder:
Initierade och namnkunniga skribenter djupdyker i omfångsrika, tematiska nummer; utforskar, nyanserar och lyfter fram oväntade ingångsvinklar som vidgar perspektiven och fäster läsarens blick på både detaljer och helheter.  Formgivningen är oklanderlig och anpassas följsamt efter olika texttyper och bilder. 

Aiolos tar läsaren på allvar.
http://aiolos.info/

*

Prissumman, som i år höjts med 10.000 kr, består nu av 50.000 kronor skänkta av Samfundet De Nio och ett konstverk. Denna gång är konstverket ett resultat av ett projekt kallat Joining Paths där Åsa Norberg och Jennie Sundén studerat bild- och handskriftspedagogen Marion Richardsons övningar och undersökt tecknet som mönsterbild.


Juryn för priset, som utses av FSK:styrelse och arbetar helt självständigt, har i år haft sin bas i västra Sverige och har bestått av Kerstin Aronsson, Jerker Sagfors, Nicklas Sennerteg, Agneta von Zeipel och Lillemor Åkerman.

Prisceremonin hölls 23 oktober på Rönnells Antikvariat i Stockholm. Den innehöll förutom själva prisutdelningen också ett kort samtal med samtliga nominerade tidskrifter. Anna Williams, ordförande för Samfundet De Nio höll ett anförande och poeten och kulturjournalisten Anna Axfors bjöd på stand up comedy baserad på årets nominerade tidskrifter. 


Övriga nominerade till priset i år var: Bazar Masarin, Dixikon, Filmrutan och Historiskan.

*

Prissumman, som i år höjts med 10.000 kr, består nu av 50.000 kronor skänkta av Samfundet De Nio och ett konstverk. Denna gång är konstverket ett resultat av ett projekt kallat Joining Paths där Åsa Norberg och Jennie Sundén studerat bild- och handskriftspedagogen Marion Richardsons övningar och undersökt tecknet som mönsterbild.


Juryn för priset, som utses av FSK:styrelse och arbetar helt självständigt, har i år haft sin bas i västra Sverige och har bestått av Kerstin Aronsson, Jerker Sagfors, Nicklas Sennerteg, Agneta von Zeipel och Lillemor Åkerman.

Prisceremonin hölls 23 oktober på Rönnells Antikvariat i Stockholm. Den innehöll förutom själva prisutdelningen också ett kort samtal med samtliga nominerade tidskrifter. Anna Williams, ordförande för Samfundet De Nio höll ett anförande och poeten och kulturjournalisten Anna Axfors bjöd på stand up comedy baserad på årets nominerade tidskrifter. 


Övriga nominerade till priset i år var: Bazar Masarin, Dixikon, Filmrutan och Historiskan.Balder årets kulturtidskrift 2020

Juryns motivering lyder:
”Tidskriften Balders bevakning av vår samtida kultur har ett annat perspektiv än stadens.
I tider av specialisering, koncepttänk, mätbarhets-hets, filterbubblor, åsiktskorridorer, ekologisk kris och utmattning, lyfter Balder blicken och söker helhetsperspektiv. Essäer, intervjuer, skönlitteratur, fotografi och bildkonst presenteras i en syrerik atmosfär.
Den numera 45-åriga tidskriften uppmärksammar centrum i periferin, utan att skrika med. Den som läser Balder förstår att den rådande samhällsordningen inte är den enda tänkbara, att förvandling är möjligt.
Genom vardagens sysslor, samtal, odling och politik, konstnärligt arbete och etiska överväganden beskrivs världen och människans storlek i landskapet. Vuxenpoäng till Balder!”

*

Priset består av 40.000 kronor skänkta av Samfundet De Nio och ett konstverk. Denna gång är konstnären Nils Bergendahl.
Juryn för priset, som utses av FSK och arbetar helt självständigt, har i år haft sin bas i norra Sverige och har bestått av Annika Edlund, Pär Hansson, Elin Anna Labba och Anders Sunna.

Prisceremonin hölls 24 oktober på Rönnells Antikvariat i Stockholm. Den innehöll förutom själva prisutdelningen också ett kort samtal med samtliga nominerade tidskrifter. Jonas Ellerström från Samfundet De Nio höll ett anförande och Pär Thörn framförde ett specialkomponerat stycke.
Övriga nominerade till priset i år var: Essä, Galago, Samefolket och Örnen och Kråkan.

*

Det är tjugofemte gången som priset till Sveriges bästa kulturtidskrift delas ut. Tidigare har det gått till tidskrifterna Dialoger (1996), Index (1997), Ord & Bild (1998), Glänta (1999), Karavan (2000), Lira (2001), Bang (2002), Arena (2003), Fronesis (2004), Sex (2005), Lyrikvännen (2006), Pockettidningen R (2007), OEI (2008), Ponton (2009), Ful (2010), Ett lysande namn (2011), Paletten (2012), Med andra ord (2013), Hemslöjd (2014), Divan (2015), Provins (2016), Det grymma svärdet (2017), Arche (2018) och Bild & Bubbla (2019).


Bild & bubbla blev årets kulturtidskrift 2019

Juryns motivering:

”I drygt femtio år har Bild & Bubbla skrivit – & tecknat! – om serier i alla upptänkliga former. Formen är både lustfylld och inbjudande med ett estetiskt renodlat grafiskt uttryck. En vital och gränslös blandning av material och fokus i tidskriften – barn- och vuxenserier, konst och kommers, nordiskt och internationellt, manus och visuellt uttryck – kompletterat med inspirerande djupdykningar kring teman som Ingmar Bergman som serie eller svenska arbetarserier bidrar till att vi starkt gillar Bild & Bubbla till både form och innehåll.”

_________________

Priset  består av 40.000 kronor skänkta av samfundet De Nio och ett konstverk. Denna gång är konstnären Linda Nordenström. Juryn för priset, som utses av FSK och arbetar helt självständigt, har i år haft sin bas i sydöstra Sverige och har bestått av Joakim Granlund, Björn Kohlström, Eva Sjöstrand och Jannike Åhlund.
Prisceremonin hölls 19 oktober på Rönnells Antikvariat i Stockholm. Den innehöll förutom själva prisutdelningen också ett kort samtal med samtliga nominerade tidskrifter. Jonas Ellerström och Gunnar Harding från Samfundet De Nio höll ett anförande och Steso songs framförde ett specialkomponerat stycke.
Nominerade till priset i år var: Bild & Bubbla, Lira, Lyrikvännen Opsis Barnkultur och Ottar.

Bilder från prisutdelningen:
Årets kulturtidskrift 2019, 1 (Björn Kohlström (juryledamot), David Haglund (Bild & Bubbla), Carolina Hemlin (Ottar)).
Årets kulturtidskrift 2019, 2 (Jonas Ellerström (Samfundet De nio), Gunnar Hardin (Samfundet De nio)).
Årets kulturtidskrift 2019, 3 (Siri Reuterstrand (Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter), David Haglund (Bild & Bubbla)).
Årets kulturtidskrift 2019, 4 (Siri Reuterstrand (Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter), David Haglund (Bild & Bubbla)).
Årets kulturtidskrift 2019, 5 (David Haglund (Bild & Bubbla)).


Arche blev årets kulturtidskrift 2018

Juryns motivering:

”I en tid med ett allt mer självbekräftande samtalsklimat bjuder Arche in läsaren till fördjupad förståelse och reflektion kring män­niskans inre och yttre världar. Tidskriften, som ges ut av Freudianska föreningen, verkar i en humanistisk tradition med tyngdpunkt i kontinental teori, och sträcker sig med självklarhet ut ur nuets trånga glipa för att famna erfarenheter som vunnits för länge sedan och nyss. Det sker utan rågångar mellan psykoanalys, arkitektur, idéhistoria och estetik, med ett inkluderande tilltal men utan att tveka inför långsam läsning.

Arche påminner var och en av oss om att det är ett arbete att bli människa, ett åtagande som aldrig upphör. Gediget till innehåll, med ett rikt bildmaterial och vackert formgivet blir Arche inte bara en tidskrift, men ett bokverk man vill bevara och återvända till.”

_________________

Priset delades ut för ut för 23:e gången. Det består av 40.000 kronor skänkta av samfundet De Nio Priset består av 40.000 kronor skänkta av samfundet De Nio och ett konstverk, i år av Torsten Ridell och som vanligt utvalt i samarbete med Multipel.nu.


Årets kulturtidskrift 2017: Det grymma svärdet!

omslag Det grymma svärdet

Juryns motivering lyder:

DET GRYMMA SVÄRDET är unik bland svenska tidskrifter. Sedan 2007 har den troget släpat de vackra förlorarnas missmodiga banér över det svenska kulturlandskapets ödetomter.

En tidskrift vari formerna för narration, argumentation och eftertanke rör sig ogenerat mellan text och bild. 
Här iscensätts losern, den missförstådda konstnären, hon, hen eller han, den mentalt, kroppsligt och ekonomiskt ständigt svajande underdogen, både som avsändare och tema. 

Ingen beundras, men stor förundran över världens eländiga tillstånd och stor glädje i konstruktivt eländesfrossande.

En vildvuxen park på kullar skapade av rasmassorna från Stora Samhällsbygget, helt enkelt. 

Dessutom mycket rolig, väl värt att premiera i Dessa Grymma Svärdstider som är.”

 

Priset arrangeras av Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter och delades ut av Samfundet De Nios ordförande Inge Jonsson vid en tillställning på Rönnells antikvariat.

Juryn som väljer nominerade och vinnare utses av FSK och arbetar sedan helt självständigt. I år har den haft sin bas i Göteborg och bestått av följande personer: Malin Andersson, Erling Björgvinsson, Camilla Engman, Dan Fröberg och  Annika Ruth Persson.

Övriga nominerade var tidskrifterna: Arche, Hjärnstorm, Respons och Walden.

Priset består av 40.000 kronor skänkta av samfundet De Nio och ett konstverk framtaget i samarbete med Multipel.nu.


Årets kulturtidskrift 2016: Provins!

Juryns motivering lyder:

“Den står där, storrotad med en orkester i kronan. Idéerna kommer lika mycket från det koloniala arvet, som från flyttfåglarna som trasslat in sig bland barren. Här förs samtal om mediernas omvandling på 2010-talet, om discokulturer i Kinshasa och Luleå, om att hitta kylarvätska i minus 28˚C, om Homeros i Raurejokk. Träd växer raka och starka i en skog där nästa träd inte är för nära eller för avlägset. Provins sammanför lågmält och med säker politisk kompass disparata genrer och tonfall i vad som omisskännligt är ett lika tålmodigt som vaket redaktionellt och formmässigt landskap.”

Priset arrangeras av Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter och delades ut vid Bok & biblioteksmässan i Göteborg vid en ceremoni i Kulturtidskriftsmontern.

Samtidigt delades i år årets nordiska kulturtidskriftspris ut. Vinnare av det var norska Fanfare.

Juryn till det svenska priset utses av FSK och arbetar sedan helt självständigt. I år har den haft sin bas i Stockholm och bestått av följande personer: Sophie Allgårdh, Axel Andersson, Anna Brodow Inzaina, Daniela Floman och Giorgiana Zachia.

Övriga nominerade i år var: Aiolos, Arche, Bild & bubbla och FLM.

Priset består av 40.000 kronor skänkta av samfundet De Nio och ett konstverk framtaget i samarbete med Multipel.nu.


Årets kulturtidskrift 2015: Divan!

omslag_1-2-2015

Tidskriften Divan blev årets kulturtidskrift 2015. Tidskriften har funnits sedan 1990 och kommer ut med två temanummer per år med texter i olika genrer, men med en psykoanalytisk eller psykoanalytiskt inspirerad grundhållning. 
Priset bestod i år av 40.000 kronor donerade av Samfundet de nio och ett konstverk gjort av Clay Ketter, framtaget i samarbete med Multipel.nu.

Juryns motivering till utnämningen lyder: ”Divan utgår från psykoanalysen och är samtidigt en högkvalitativ tidskrift för samtidslitteratur och konst. Olika teman utforskas djärvt och fritt med intellektuell och estetisk skärpa. Tidskriftens form är en skönhetsupplevelse i sig.”

Den oberoende juryn har i år haft sin bas i södra Sverige och har bestått av Jörgen Dahlqvist, Sune Johannesson, Maria Küchen, Åsa Mälhammar och Sune Nordgren.


Hemslöjd

Hemslöjd blev årets kulturtidskrift 2014

Tidskriften Hemslöjd, blev årets kulturtidskrift när priset delades ut idag kl 15.00 i kulturtidskriftsmontern på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Hemslöjd är Sveriges största tidning för slöjd, folkkonst och hantverk. Den ges ut av Svensk Slöjd AB som är en del av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund.
Priset bestod i år av 40.000 kronor donerade av Samfundet de nio och ett konstverk gjort av Lisa Strömbeck, framtaget i samarbete med Multipel.nu.

Juryns motivering till utnämningen lyder: Hemslöjd är tidskriften som nyfiket och kunnigt rör sig i ett fält präglat av både föränderlighet och djupa traditioner. Vackert formgiven, med en tydlig egen röst lyckas tidskriften fånga teman i framkant av slöjd- och hantverkssfären. Med kreativitet och hög kvalitet i såväl texter som bildmaterial, görs slöjden och konsthantverket till goda utgångspunkter för såväl folkbildning, kulturkritik som samhällsanalys.

Den oberoende juryn har i år haft sin bas i norra Sverige och har bestått av följande medlemmar: Therese Eriksson, Marco Feklistoff, Sara Meidell, Jan Olofsson och Peo Rask.

Det är nittonde gången som priset till Sveriges bästa kulturtidskrift delas ut. Tidigare har det gått till tidskrifterna Dialoger (1996), Index (1997), Ord & Bild (1998), Glänta (1999), Karavan (2000), Lira (2001), Bang (2002), Arena (2003), Fronesis (2004), Sex (2005), Lyrikvännen (2006), Pockettidningen R (2007), OEI (2008), Ponton (2009), Ful (2010), Ett lysande namn (2011) konsttidskriften Paletten (2012) och senast till Med andra ord, Översättarcentrums tidskrift

Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter arrangerar Årets kulturtidskriftspris med syfte att visa på den bredd och kvalitet som finns bland svenska kulturtidskrifter.


Med andra ord årets kulturtidskrift 2013

Med andra ord, en tidskrift om litterär översättning, blev årets kulturtidskrift när priset delades ut idag kl 15.00 i kulturtidskriftsmontern på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Med andra ord, MAO, ges ut av Översättarcentrum. Redaktör för tidskriften är Viktoria Jäderling.
Priset bestod i år av 40.000kronor donerade av Samfundet de nio och ett konstverk av Göteborgskonstnären Per Agelii.

Juryns motivering till utnämningen lyder:  Med översättningen som utgångspunkt lyckas redaktionen för Med andra ord med konststycket att få vad som kan tyckas vara en angelägenhet endast för de närmast sörjande att kännas oumbärlig. I tunna och till synes anspråkslösa nummer avhandlas såväl bruket av skiljetecken som metaforer och med språk- och tolkningsfrågor i centrum görs ett antal djupdykningar i intressanta internationella författarskap.

Vinnaren utses av en oberoende jury som i år bestått av följande medlemmar: Jonas Holmberg, Jenny Högström, Sven-Eric Liedman, Petra Revenue och Peter ”Spättan” Svensson.

Det är artonde gången som priset till Sveriges bästa kulturtidskrift delas ut. Tidigare har det gått till tidskrifterna Dialoger (1996), Index (1997), Ord & Bild (1998), Glänta (1999), Karavan (2000), Lira (2001), Bang (2002), Arena (2003), Fronesis (2004), Sex (2005), Lyrikvännen (2006), Pockettidningen R (2007), OEI (2008), Ponton (2009), Ful (2010), Ett lysande namn (2011) och senast till konsttidskriften Paletten (2012)


Konsttidskriften Paletten blev årets kulturtidskrift 2012

I samband med Bok- och biblioteksmässan i Göteborg delades priserna för årets svenska respektive årets nordiska kulturtidskrift ut 28/9  i kulturtidskriftsmontern.

Det svenska priset består av en summa på 40000 kronor donerade av Samfundet De Nio samt ett unikt konstverk signerat konstnären Peter Johansson. Föreningen för Sveriges Kulturtidskrifter (FSK) ansvarar för priset och i juryn satt i år Helena Boberg, Rasmus Fleischer, Shang Imam, Marianne Lindberg De Geer och Johan Söderbäck. Deras motivering lyder:

Paletten grundades 1940 och är Sveriges äldsta konsttidskrift. Omslagets tidningshuvud är i dag detsamma som på det allra första numret, kanske som en markering för att de verkligt framåtblickande alltid känner sin historia. 70 år senare är nämligen Paletten allt annat än nostalgisk och tillbakalutad, utan stadigt förankrad i konstens nutid och mer vital än någonsin.

År 2011 togs Paletten över av Milou Allerholm, Sinziana Ravini och Fredrik Svensk. Den nya redaktionen har snabbt hittat en form för att initierat och nyfiket utforska konstens möjligheter. ”Ekonomi och politik har sin estetik, och det estetiska har också sin ekonomi och politik”, skriver de i sin allra första ledare; ett slags programförklaring för ett redaktörskap som intresserat sig för frågor om konstens autonomi. Tonfallet är prövande och öppet, och frågeställningarna fördjupas med varje nytt nummer. Den grafiska formgivningen har i designbyrån Ritators händer fått en konstnärlig finish som utmanar konventioner och retar aptiten. Paletten är en tidskrift i rörelse, som banar sin väg både konsekvent och övertygande.

Paletten tilldelas utmärkelsen Årets kulturtidskrift 2012 för att man visat hur kunskap, visioner och engagemang kan gjuta nytt liv i gamla institutioner.

På kvällen hölls en  tidskriftsfest i Nätek/Kulturchocks regi på Stora teatern. På scenen höll Rasmus Fleischer ur den svenska juryn ett samtal med de nominerade kulturtidskrifterna.


Nätbaserade poesitidskriften Ett lysande namn är Årets kulturtidskrift 2011

http://www.ettlysandenamn.se/
Juryledamoten Mats Kolmisoppi delade 23/9 ut priset »Årets kulturtidskrift 2011« till Ett lysande namn.
Vid prisutdelningen fick redaktionen ta emot emot hyllningar, ett konstverk och en prissumma på 40.000 kronor.
4 Ark, Provins, Hjärnstorm, FLM var de andra nominerade som slogs om årets pris. Förra årets pris gick till Ful.

Den skånska juryn för kulturtidskriftspriset – bestående av Ellen Albertsdóttir, Mats Kolmisoppi, Christel Lundberg och Martin Lövstrand – gav följande motivering till priset:

»Ett lysande namn är en poesitidskrift på nätet som utnyttjar den digitala publiceringsformens möjligheter till fullo, men som gör det med urskiljning. Layouten är enkel och vilsam. Innehållet präglas av lekfullhet, experimentlusta och stor redaktionell medvetenhet. De klickbara illustrationerna är väl utförda och alltid originella. Bredden i innehållet imponerar, liksom mängden av originalverk. Här hittar man etablerade författare såväl som debutanter. Många av texterna finns dessutom i en inläst version. Sammantaget gör allt detta Ett lysande namn till en vacker och luftig glänta i nätdjungeln som främjar eftertanke och inbjuder till litterära och konstnärliga upplevelser utöver det vanliga.«

I år är det sextonde gången som priset till Sveriges bästa kulturtidskrift delas ut. Tidigare har det gått till tidskrifterna Dialoger (1996), Index (1997), Ord & Bild (1998), Glänta (1999), Karavan (2000), Lira (2001), Bang (2002), Arena (2003), Fronesis (2004), Sex (2005), Lyrikvännen (2006), Pockettidningen R (2007), OEI (2008), Ponton (2009) och Ful (2010). Priset är instiftat av Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter (FSK).

Årets pris sponsrades av Samfundet De Nio. Konstverket till Ett lysande namn är gjort av Juan Carlos Peirone.


Årets kulturtidskrift 2010 – FUL!

Fredaden den 24:e september delade Siri Reuterstrand, ordförande i Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, ut priset till årets svenska kulturtidskrift. Priset gick till den queerfeministiska tidskriften FUL.

Priset  är inrättat av Föreningen Sveriges kulturtidskrifter och delades ut under Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg. Prissumman om 40 000 kronor är skänkt av den litterära akademin Samfundet De Nio. Utöver prissumman fick tidskriften FUL dessutom ett konstverk av Fredrik Norén.

Övriga nominerade tidskrifter var Expo, Filter, Nutida musik och Paletten.  Årets jury har haft sina möten i Norrbotten och består av Peo Rask, Ida Folkesson, Ingrid Fredriksson, Erik Jonsson och Mattias Alkberg. De motiverade den prisade tidskriften med dessa ord:”I en tid då den traditionella samhällskildrande kulturtidskriften främst fokuserar på sin egen överlevnad är årets pristagare ett fritt, djärvt och färgsprakande undantag. Utan hämningar kombineras såväl politik och estetik, som allvar och lek. Reportage, intervjuer och essäer sipprar ur sina givna former och flyter samman till nydanande, genrebefriad journalistik.

Övertygelsen för den egna saken driver texten framåt, till den grad att redaktionen förändrat själva språkets karaktär. Det privata och undanskuffade hanteras som något universellt. Tidskriften tycks inte enbart existera för att vinna gehör för sina värderingar, utan påvisar genom sin intensitet att själva framlyftandet har ett egenvärde. Var och en kan genom att läsa den vinna förståelse för – och följa med i – sin samtid.”


Årets kulturtidskrift 2009 – Ponton!

Fredagen den 25:e september förra året delade Monika Fagerholm, Birgitta Boucht och Heidi von Wright ut priset till litteraturtidskriften Ponton, på Världskulturmuseet i Göteborg. Vid prisutdelningen tog tre redaktionsmedlemmar emot hyllningar, ett konstverk av Sandra Nyberg och en prissumma på 40.000 kronor.

Övriga nominerade kulturtidskrifter var Arena, Bild&Bubbla, Byggnadskultur, Re:public Service och Språktidningen. Tidigare pristagare är tidskrifterna Dialoger (1996), Index (1997), Ord & Bild (1998), Glänta (1999), Karavan (2000), Lira (2001), Bang (2002), Arena (2003), Fronesis (2004), tidningen Sex (2005), Lyrikvännen (2006), Pockettidningen R (2007) och OEI (2008). Priset är instiftat av Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter (FSK).

Den finlandssvenska juryn för kulturtidskriftspriset – Birgitta Boucht, Måns Broo, Monika Fagerholm, Thomas Rosenberg och Heidi von Wright – gav följande motivering till priset:

»Ponton är en litterär tidskrift av och för ungdomar, med texter av skribenter i åldern 14–21 år. Läsekretsen är däremot inte bunden till en viss ålder, tvärtom. Ponton karakteriseras av ett nyfiket samtal där många grupper möts: författare, läsare, kritiker, texter, bilder. Här utformas, prövas och levs olika estetiker med vild och smittande energi. Ungdomarna skriver och läser mer avancerat än mången vuxen gör – orädda och hängivna kastar de sig över och låter sig inspireras av allt från Proust, Edith Södergran och Willy Kyrklund till Dennis Cooper. De ingår i ett avundsvärt och livsviktigt sammanhang där man respekterar, stimulerar och backar upp varandra. Pontons redaktion har med engagemang och viljekraft lyckats skapa ett forum för många röster, också nordiska. En hoppfull bro in i framtidens litterära värld.«


Årets kulturtidskrift 2008 – OEI!

Fredagen den 26:e september på Världskulturmuseet i Göteborg delade Mikael van Reis ut priset till OEI. Vid prisutdelningen tog redaktören Jonas (J) Magnusson och hans medarbetare emot hyllningar, en prissumma på 40.000 kronor och ett konstverk av Emelie Röndahl. Hemslöjden, i&m, ponton och Språktidningen var de andra tidskrifterna som slogs om årets pris.

Juryn för kulturtidskriftspriset – Meira D Ahmemulic, Madeleine Bergmark, Sofia Gräsberg, Johan Hilton och Mikael van Reis – gav följande motivering till priset:

»Priset går till OEI för att de är dödsföraktande i sin ambition, multibegåvade och för att de uppfinner begreppet kulturtidskrift på nytt genom att göra om varje nummer på ett konceptuellt vis. I en tid av allt fler nättidskrifter presenterar OEI en fullständig tro på pappermediet genom att foga samman kultur och konst till ett textmedium som aldrig skett tidigare i svenska kulturtidskrifter.«

I år var det trettonde gången som priset till Sveriges bästa kulturtidskrift delades ut. Förra årets pris gick till Pockettidningen R .Innan dess har det gått till tidskrifterna Dialoger (1996), Index (1997), Ord & Bild (1998), Glänta (1999), Karavan (2000), Lira (2001), Bang (2002), Arena (2003), Fronesis (2004), tidningen Sex (2005), Lyrikvännen (2006) och Pockettidningen R (2007). Priset är instiftat av Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter (FSK).