De nominerade till priset Årets kulturtidskrift 2021 är klara!

Nominerade till priset Årets kulturtidskrift är i år tidskrifterna: Aiolos, Bazar Masarin, Dixikon, Filmrutan och Historiskan.

Juryns motiveringar valet av just dessa, samt webbadresser till respektive tidskrift hittar du nedan.

Jury för kulturtidskriftspriset har i år varit: Kerstin Aronsson, Jerker Sagfors, Nicklas Sennerteg, Agneta von Zeipel och Lillemor Åkerman

 Vinnaren kommer att tillkännages och priset delas ut vid en ceremoni på Rönnells antikvariat i Stockholm 23 oktober kl 14.30. Tillställningen pågår mellan kl 14–16.

Priset, som delas ut för 26:e gången, består av 40.000 kronor skänkta av samfundet De Nio och ett konstverk. Som vanligt är det Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter som står bakom hela arrangemanget.

Juryns motveringar:

Aiolos

http://aiolos.info/

Initierade och namnkunniga skribenter djupdyker i omfångsrika, tematiska nummer; utforskar, nyanserar och lyfter fram oväntade ingångssvinklar som vidgar perspektiven och fäster läsarens blick på både detaljer och helheter.  Formgivningen är oklanderlig och anpassas följsamt efter olika texttyper och bilder. 
Aiolos tar läsaren på allvar.

Bazar Masarin

https://issuu.com/bazarmasarin

Intressant, ambitiös, seriös konsekvent tidskrift om barn- och ungdomslitteratur och illustration. Med analytisk blick och nyfiket sinne närmar den sig aktuella teman, frågeställningar, upphovspersoner och verk. Inspirerande, kunnigt och väl formgivet. Maffiga, innehållsrika nummer strålande illustrerat med kopplingar till artiklarna. 

Dixikon 

www.dixikon.se 

började ges ut som nättidskrift 2007 och har idag ett imponerande arkiv med intressanta artiklar om litteratur och scenkonst. Med blicken riktad ut mot Europa och övriga världen delar väl skrivande medarbetare med sig av intressanta utgivningar som många gånger inte når Sverige i översättning. Hög litterär kvalitet i texter och urval av ämnen/verk som behandlas med utblick och insikt. 

Filmrutan

https://www.filmrutan.se/

Filmrutan tillhör med sina drygt sex decennier på nacken veteranerna bland de svenska kulturtidskrifterna och bara det förtjänar egentligen ett pris. Det är en vackert utformad tidskrift som lustfyllt vårdar bildningstanken inom filmmediet. De initierade texterna väcker inte bara lusten att upptäcka nya filmer, utan också att med andra ögon se om gamla alster som du redan sett.

Historiskan

https://historiskan.se/

I gränslandet mellan historia, kultur och samhälle lyfter Historiskan konsekvent fram en tidigare undanskymd och ringaktad historia som handlar om halva mänskligheten. Det är en smart och snygg tidskrift som vänder sig till alla och inte bara de redan invigda. En kulturgärning som breddar och fördjupar historieintresset.

Eventuella frågor om priset kan besvaras av:

Hannah Ohlén Järvinen, FSK  tel: 073-811 07 32/ hannah.ohlen@fronesis.nu

Eller för juryn: Kerstin Aronsson

tel 079-0692085 / info@dalslandexplorer.se